Spring navigation over
Indhold start

Adressedata og -tjenester: AWS 4 er klar til brug

I maj blev den nye generation af adressetjenester - AWS 4 - releaset til fri anvendelse. Der er flere vigtige forbedringer som vil komme it-udviklere og brugere af adressedata til gode.

Opdateret: 27.06.2014

DAWA som er den centrale del af AWS 4, blev releaset i slutningen af maj. DAWA har været kørende, som prototype siden december sidste år. Så hvad betyder det egentlig, at AWS 4 er klar til brug? Hvad er forskellen fra maj til juni?

De primære forskelle er:

  • At data kommer direkte fra kilden, BBR, i et format tilpasset det nye adressebegreb
  • At vi fremover overholder de specificerede versioneringsregler, så vi ikke skaber problemer i de it-systemer, som bruger DAWA
  • At DAWA kører på et robust, autoskalerbart, overvåget driftsmiljø.

Fra i dag kan du trygt bruge DAWA til at implementere adressefunktionalitet i din it-løsning.


Tre løfter

Det er ca. et halvt år siden, at vi opfordrede vores omverden til at komme med ønsker til DAWA. Her skrev vi, at "Hovedformålet med de nye adressetjenester er

  • at tilbyde nær realtids opdaterede adressedata
  • at tilbyde adressehændelser (oprettelser, nedlæggelser og ændringer af adresser)
  • at kombinere adgangs- og enhedsadresse til det ny adressebegreb adresse.”

Hvordan er det så gået med hovedformål på det halve år? Nær realtids opdaterede data har vi ikke fået implementeret endnu - de opdateres i øjeblikket dagligt fra BBR. Hændelser har vi heller ikke nået at implementere. Men heldigvis har vi da fået etableret kombinationen af adgangs- og enhedsadresse til dannelse har det ny adressebegreb. Så foreløbig har vi kun klaret én ud af tre.

Det lyder ikke så godt, men det er heldigvis ikke så ringe endda. Vi har etableret rigtig meget adressefunktionalitet i DAWA: Autocompletefunktionalitet til adresser, adgangsadresser, vejnavne, supplerende bynavne, postnumre og kommuner. Søgninger baseret på et væld af søgeparametre. Mange væsentlige oplysninger om de enkelte adresser. Download af præcist det dataudsnit du ønsker. Reverse geokodning af adgangsadresser. Oplysninger om regioner, kommuner, sogne, retskredse, politikredse og opstillingskredse. Og meget mere.


De resterende dele kommer

Hvad så med de nævnte mangler? Så snart vi har fået kvalitetssikret den direkte synkroniseringen mellem BBR og DAWA, vil vi tilbyde nær realtids opdaterede adressedata med tilknyttede hændelser. Hændelserne vil være rettet mod at kunne etablere opdaterede kopier af adresseregisteret. Derudover er vi i færd med at etablere WMS og WFS adresseudstillingsservices, der bl.a. kan bruges i Web-GIS- og Desktop-GIS løsninger. Disse funktionaliteter vil blive releaset hen over sommeren. Når det er sket, har vi et Web API, download- og WMS/WFS-services, som er baseret på de samme nær realtids opdaterede data.


Stadig mulighed for at ønske

Vi stopper dog ikke her. Vi har stadig ønsker fra jer, som vi ikke har implementeret. De ønsker vil vi forsøge at opfylde. Hvis du endnu ikke har fået afgivet dit ønske til funktionalitet i DAWA, har du stadig muligheden. Det sker i AWS-gruppen på Digitaliser.dk.